Komprimera glasflaskor

Vanliga maskiner:

KOMPRIMERINGSGRAD:

~ 80%

Glas är bra på många sätt. Det är genomskinligt. Det läcker inte. Och som matförpackning påverkar det varken smak eller doft. Att de flesta glas dessutom består av de relativt vanliga ämnena sand, soda och kalk gör knappast saken sämre.

Förmodligen är det därför som glas har hängt med ganska länge nu. Faktiskt användes det redan av de gamla egypterna. Och antagligen tidigare än så. Vid utgrävningar i sydvästra Asien har arkeologerna hittat glasrester som tros vara 9000 år gamla.

Varför måste vi då återvinna glas? Tja, framför allt för att glasproduktion slukar enorma mängder energi. Bara att smälta råämnena kräver temperaturer kring 1500°C. Såvida man inte använder återvunnet glas. Då spar vi nästan 20 procent av energiåtgången.

Självklart finns det fler anledningar att återvinna glas. Det krymper sopberget. Jordens naturtillgångar räcker längre. Och, inte minst, för glasflaskor med pant kan du räkna med att få några kronor i retur.

Visste du att:

  • Glas kan återvinnas hur många gånger som helst utan att kvaliteten försämras
  • Merparten av allt inlämnat glas blir nya glasförpackningar, resten blir glasull.
  • Redan på 1870-talet började glastillverkare köpa tomflaskor för återanvändning